Kotkan jakamat avustukset asettavat urheiluseurat eriarvoiseen asemaan.

Kotkan kaupungin Hyvinvointilautakunta jakaa Koko Kotka kotouttaa – avustusta maahanmuuttajien kotouttamisen tukemiseen. Kotkan kaupungin internetsivuilla kerrotaan, että ”hakijoina voivat olla järjestöt, yhteisöt, työryhmät, yhdistykset ja urheiluseurat.” Tässä järjestelmässä on iso ongelma, joka jakaa varsinkin urheiluseurat isoon eriarvoiseen asemaan. Minkä takia urheiluseurat saavat toimintaan rahaa jotakin muuta kautta kuin heille varatusta liikunta ja urheiluseuratoiminnan järjestöavustuksesta? 29 urheiluseuraa sekä liikuntayhdistystä haki tätä avustusta vuonna 2020 yhteensä 59 422 euroa. Maahanmuuttajien kotouttamisen tukemiseen tarkoitettua avustusta haki kolme urheiluseuraa yhteensä 24 900 euroa.

Ongelma ei ole urheiluseuroissa vaan itse kaupungin järjestelmässä. Tämä herättää kysymyksiä minkä takia maahanmuuttajien kotouttamisen varjolla tehty toiminta on omien nuorten valmentamista arvokkaampaa. Jokainen urheiluseura tekee kotouttamisen toimintaa ja mikä sen parempaa yhdessä oloa on kuin urheilu. Urheilu sekä kaikenlainen liikkuminen on ihmisten tärkein yhteinen asia. Hurjinta tässä on, että alle 5 000 euron avustuksia voi hakea ympäri vuoden määrärahan puitteissa. Toiminnan ei edes tarvitse tapahtua Kotkassa. Eli käytännössä kaikille on ilmainen rahalinko auki, kunhan mainitsee taikasanan kotouttaminen. Kun ihmetellään kaupungin huonoa taloustilannetta, niin se osaltaan johtuu tällaisesta vuosikymmeniä jatkuneesta rahan holtittomasta jakamisesta ympäriinsä. Sitten kaupungin huonoa taloustilannetta yritetään korjata sulkemalla jokunen koulu. Tällä hetkellä Kotka on matkalla muun muassa yhden lukion kaupungiksi. Jotain rajaa.