Opiskelijat huolissaan Xamkin liitossuunnitelmista LUT-konserniin

Olemme saaneet lukea lehdistä, kuinka Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) omistajien joukossa on pohdittu LUT-konserniin liittymistä. Tämä on nostanut opiskelijoitten keskuudessa suurta huolta tasokkaan ammattikorkeakoulun opiskelun mahdollisuudesta tulevaisuudessakin Kotkassa, Kouvolassa, Mikkelissä ja Savonlinnassa.

Asiasta on julkisuuteen kerrottu vain positiivisia asioita, kuten Xamk-kaupunkeihin mahdollisesti maisteriohjelmia. Mutta mitä mahdollisia seurauksia olisi, jos Xamk liittyisi LUT-konserniin? Xamkin nykyiset kaupungit menettäisivät päätäntävallan.

Kun eletään digitalisaation suomia mahdollisuuksia, niin kurssit siirtyvät yhä enemmän verkkoon ja tunnollinen opetus jää vähemmälle, jolloin myös kampuksien lukumäärääkin tultaisiin ehkäpä vähentämään. Näinhän kävi Imatralle, josta lopetetaan ammattikorkeakoulun opetus LUT-konsernin yhdistymisen jälkeen.

Miksipä ei LUT-konserni haluaisi Xamkin liittyvän heihin. He saisivat mojovan potin Xamkin kampuksista, kun ne myydään lihoiksi. Herättää myös kysymyksiä, kun ilmeisesti Kouvola on erittäin halukas, että Xamk liittyy LUT-konserniin, ja kaikki tietävät Kouvolan surkean taloustilanteen. Ilmeisesti Kouvola haluaa lyödä rahoiksi Xamkin osakkeilla.

Kouvolaa voidaan pitää varoittavana esimerkkinä suuresta kuntaliitoksesta, jota perusteltiin mahdollisuudella säilyttää palvelut tulevaisuudessakin kaupungin eri taajamissa. Vaikka tosi asiassa säästöjä saa yksinkertaisesti vain vähentämällä palveluita ja keskittämällä, niin kuin Kouvolassakin on jouduttu tekemään.

Haminan, Kotkan, Miehikkälän, Pyhtään ja Virolahden muodostama Kotkan-Haminan seutukunta on hyvä esimerkki toimivasta ratkaisusta. Tehdään eri sektoreilla yhteistyötä, puhalletaan samaan hiileen sekä pystytään säilyttämään hyvät palvelut seutukunnan kunnissa.

Kirjoitus on myös julkaistu seuraavissa lehdissä Etelä-Saimaa, Kouvolan SanomatKymen Sanomat.